Συμμετοχή ΣΟΚΕΕ στην Κοινή Διακήρυξη για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό

Σε Φόρουμ της HOTREC για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που διοργανώθηκε στη Ρόδο στις 8-9 Απριλίου 2024, εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ) ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Βώκος, που κλήθηκε ως Honorary Representative του συνδέσμου European Exhibition Industry Alliance (EEIA).

Κατά τις εργασίες του Φόρουμ οριστικοποιήθηκε και υπεγράφη η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Με την Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης.

 

Στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis, η «αφρόκρεμα» των Ενώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ανατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας, επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών, κάνουν πολύπλοκες τις αποφάσεις των επενδύσεων και δυσκολεύουν τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών.

Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της HOTREC και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση και στην υπογραφή μιας σημαντικής διακήρυξης, που φέρνει κοντά τόσους πολλούς φορείς και εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας για να αναδείξουν το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στο νησί της Ρόδου, διότι όλοι θυμόμαστε πολύ καλά ότι η Ρόδος επλήγη έντονα το περασμένο καλοκαίρι από μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω ότι αυτό δεν δείχνει μόνο την ανταπόκριση του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας, του Δήμου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η τουριστική βιομηχανία και η τοπική κοινωνία της Ρόδου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τους επισκέπτες».

 

Οι βασικές δεσμεύσεις της διακήρυξης περιλαμβάνουν:

1. Απανθρακοποίηση: Εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για το κλίμα σε οργανωτικό επίπεδο για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
2. Παγίωση των δεσμεύσεων: Επαναβεβαίωση και ενίσχυση των δεσμεύσεων για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα έως το 2050, όπως εγκρίθηκαν στις διακηρύξεις της Γλασκώβης και της Τουλούζης.
3. Καταλύτης για τη βιομηχανία: Προώθηση κουλτούρας ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την παροχή εμπειρογνωμοσύνης για την προώθηση των προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα.
4. Στήριξη των ΜΜΕ: Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις και την πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες απαλλαγής από τον άνθρακα.
5. Εκπαίδευση και κατάρτιση: Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε δεξιότητες βιωσιμότητας.
6. Συνεργασία: Δέσμευση για τακτικές συνεδριάσεις με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και διαμόρφωση ενός βατού ρυθμιστικού τοπίου με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής.

 

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι: «Θα ήθελα πρωτίστως να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της HOTREC, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Ρόδο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η επιλογή της Ρόδου για τη διεξαγωγή του Rhodes Forum με θέμα την Ανθεκτικότητα στον ευρωπαϊκό Τουρισμό αποτελεί τιμή για το νησί και αναγνώρισή του ως έναν ώριμο και σοβαρό τουριστικό προορισμό. Εμπεριέχει επίσης και έναν συμβολισμό που απορρέει από την εμπειρία της Ρόδου: ότι οι κρίσεις στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι εδώ και ότι η επιτυχής διαχείρισή τους εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον σχεδιασμό και την προετοιμασία από τη μία και την ενότητα και συνεργασία από την άλλη. Η Διακήρυξη της Ρόδου που υπογράφηκε σήμερα από τα μέλη της HOTREC είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τον βιώσιμο Τουρισμό του αύριο. Ως Περιφερειάρχης του Νοτίου Αιγαίου αλλά και ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας προχωράμε μαζί μπροστά χέρι-χέρι, με συντονισμένη συνεργασία. Με την ενέργεια που η Διακήρυξη της Ρόδου θα παράξει, ας αδράξουμε όλοι αυτή την ευκαιρία με θάρρος και πίστη, συνειδητοποιώντας ότι οι πράξεις μας σήμερα θα διαμορφώσουν τον κόσμο του αύριο».

 

Ο Πρόεδρος της HOTREC και Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός αναφερόμενος στη διακήρυξη τόνισε: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δοκιμάζει όλους. Ο Τουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τη σημερινή Διακήρυξη της Ρόδου, η ευρωπαϊκή βιομηχανία του τουρισμού δεσμεύεται σε ένα βιώσιμο δρόμο για τον τομέα και καλεί τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας».

 

Οι Ενώσεις που συμμετείχαν στο Φόρουμ και υποστηρίζουν την Κοινή Διακήρυξη είναι οι:
• Airport Council International (ACI EUROPE)
• Airlines for Europe (A4E)
• Cruise Lines International Association (CLIA)
• European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association (ECTAA)
• European Exhibition Industry Alliance (EEIA)
• European Regions Airline Association (ERA)
• European Association of hotels, restaurants and cafés (HOTREC)
• The Global Association for the Attractions Industry (IAAPA)
• The World Road Transport Organisation representing bus, coach, truck and taxi (IRU)
• The European Federation of Rural Tourism (Ruraltour)

 

Για περισσότερες πληροφορίες και media inquiries, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

• Barbara Weizsäcker, Secretary General, EEIA, barbara.weizsaecker@exhibition-alliance.eu
• Jasper Dober, Media & Communications Manager, HOTREC, jasper.dober@hotrec.eu

 

Σύνθετη Αναζήτηση

Προσθέστε παραπάνω απο 4 χαρακτήρες
Προσθέστε ημερομηνία